Beste tid å reise til Afrika

Til Afrika kan du reise hele året, selv i regntiden. Det regner sjelden lenge av gangen, og det er varmt. Den beste tiden for safari er imidlertid i den tørre tiden. Da ser man gjerne flere dyr, som kommer til vannkildene for å drikke.
Kenya måned for måned 
Januar, februar og mars
Gode safarimåneder, kort etter den korte regntiden. En del trekkfugler er på vinterbesøk fra Europa. Gresset er ikke så høyt så man får lett øye på dyrene Gode muligheter for å se store flokker av elefanter. Samburu anbefales spesielt på denne tiden—med rikt fugleliv og blomster i flor.

April og første halvdel av mai
Dette er den ”store” regntiden, men la ikke det skremme deg fra å reise på safari. Regnet kommer i kraftige byger som varer i noen timer, det regner sjelden hele dagen.

Siste halvdel av mai og juni
Gode safarimåneder, da er alt frodig etter regntiden. I slutten av juni begynner sebraene å trekke nordover fra Tanzania og inn i Kenya. Gnuene kommer etter noe senere.

Juli, august, september og oktober
Mot siste halvdel av juli kommer gnuene fra Serengeti og nordover til Kenya. De skal krysse både Grumeti-elven i Tanzania og Mara-elven i Kenya, og her venter krokodillene, så det er en farefull reise. Det er over 1,5 million gnuer samt flere hundre tusen sebra som årlig tilbakelegger en strekning på omlag 3000 km. Rundt 250.000 gnuer blir tatt av rovdyr eller drukner på ferden.

November og desember
Roen senker seg over savannen. Normalt kommer det en liten regntid i denne perioden som frisker opp naturen etter at alle gnuene har forlatt området. Men du kommer til å se dyr. Maasai Mara er uansett et dyretett område.

Tanzania måned for måned
Januar
Etter den korte regntiden i høst/vinter, er alt friskt i naturen. Gnuene er sørøstlige delen av Serengeti. Rikelig med dyreliv på denne tiden.

Februar og mars
Dette er kanskje den beste tiden å dra til Serengeti på. Gnuene kalver i slutten av februar, og rundt 400.000 kalver fødes i denne perioden. Kalvene er et lett bytte for løver, geparder, hyener, sjakaler og andre rovdyr.

April og første halvdel av mai
Normalt den ”store” regntid, men man kan allikevel dra på safari. Regnet kommer i kraftige byger som varer i noen timer, og det regner sjelden hele dagen.

Siste halvdel av mai, juni og juli
Gresset er ikke så høyt, så det er lett å se dyrene. Gnuene vil være i den nordlige delen av Serengeti.  Etter gnu og sebra følger rovdyrene. Mange dyr er også utmattet etter den lange vandringen, hvor de tilbakelegger en strekning på omlag 3000 kilometer.

August og september
Gresset begynner å bli høyt og de første sebraer kommer til Serengeti fra nord.

Oktober og første halvdel av november
En tid med mye liv på Savannen. De store flokkene med gnuer kommer til Serengeti fra Kenya i nord, og betyr rikelig med føde for løver, geparder, hyener og sjakaler.

Siste halvdel av november og desember
Den korte regntiden, som igjen gir liv til gresset. Ngorongoro krateret tiltrekker seg mange dyr, som kommer for å beite det saftige gresset.Namibia
Til Namibia kan du reise hele året. Det er generellt et tørt og karrig ørkenland med lite nedbør, delvis dekket av Namib Desert, en av verdens tørreste ørkener, og opplever sjelden rengtid på samme måter som mange andre afrikanske land. April og spesielt mai er en flott tid i Namibia. Det er tørt, friskt og med kjølige kvelder og netter. Juni til august er gerenellt kjøligere, hvor temperaturene kan falle drastisk om natten, spesielt i ørkenområdene. På safari i denne tiden bør du ta med varme klær. Det kan bli minusgrader om natten. Dagene er varme som en god norsk sommer. I september og oktober kommer varmen tilbake. November - mars er  variable måneder. Noen ganger er varmt, tørt vær, men det kan regne på denne tiden.

Botswana
Vinteren fra april-oktober regnes som den beste tiden. Da er det tørt og friskt. November til mars er sommer og det kan falle regn, men ofte mest i januar - februar, men med store variasjoner. April og mai og september-oktober, er kanskje den behageligste tiden med færre turister og behagelig klima både dag og natt. Juni, juli og august kan i likhet med Namibia være kjølig med frost om natten, spesielt i ørkenområdene. Men det er likevel en flott tid å besøke Botswana. Ta med varme klær.

Sør-Afrika
Sør-Afrika er et flott reisemål året rundt. Sør-Afrika har sommer, når vi har vinter. Sør-Afrikas varme årstid, dvs sommer og regntid, er fra november til februar, og i den perioden veksler været mellom sol til regn, men det er overveiende solskinn  så man bør ikke avstå fra å reise dit. September en en fin tid i Cape Town. Da er det vår med blomstring. Det er vinter der når vi har sommer her. Kvelden, natten og morgenen kan være overraskende kjølige i juni, juli og august. Deilige varme dager.

Mosambik
Mosambik ligger i det tropiske klimabeltet. Kystsonen er derfor varm, har høy luftfuktighet og en temperatur mellom +23 og +28 grader året rundt. Både på land og i vannet. Fra november til april kan det komme noen regnskyll langs kysten i forbindelse med nordøst-monsunen.

Zimbabwe
For de safariinteresserte er det best å besøke Zimbabwe i de tørre mai-oktober, når dyrene samles ved vannhullene. I de våte sommermånedene er det til gjengjeld grønnere, frodigere og litt varmere.

Gambia og Senegal
Du kan reise til Gambia og Senegal hele året. Det er lavsesong i april - oktober, men en herlig tid med få turister. "Regntiden" er kanskje mest påfallende i juli og september men kommer gjerne i form av korte skyll før solen igjen titter frem. Våre gjester som har besøkt Gambia pg Senegal i juli har vært svært fornøyd med klimaet. Afrikas minste land har et perfekt klima i vintermånedene, med akkurat passe varme dager og litt svalere kvelder. Kysten fortoner seg som en eneste lang gyllen sandstrand, og våre hotell ligger på stranden. Her nyter du feriedagene under vaiende palmer,  og krydrer med eksotiske opplevelser.

Seychellene
Tropisk klima. April/mai - oktober har lite nedbør. November - mars er mer fuktig. Desember og januar har mest nedbør, men Seychellene er fortsatt et trygt og populært reisemål også på denne tiden av året. Klimatisk trygg helårsdestinasjon. Temperaturen ligger på +24 til +30 året rundt, dag og natt. 


Klimatabeller
 
Travelmarket Interactive